Doulaksi kouluttautuminen

Olen toiminut kätilödoulana vuoden 2016 alusta ja tukenut useita raskaana olevia ilman varsinaista doulasuhdetta. Moni äiti on lähtenyt TENS-laitteen lisäksi mukanaan hyviä neuvoja loppuraskauteen ja lähestyvään synnytykseen. Synnytysvalmennuksissa olen korostanut äidin itseluottamusta ja mahdollisukksia valintojen tekemiseen raskauden ja synnytyksen aikana. Kätilön ammattitaitoon lisättynä jatkuva, lempeä tuki raskauden ja synnytyksen aikana on se, mitä voin tarjota odottaville ja synnyttäville äideille. Doulaksi kouluttauduin siksi, että joku ihmetteli kerran, voiko kätilö toimia doulana. Vastaus siihen on kyllä ja että asenne ja persoona ratkaisevat.

Tampereen Napapiirin doulakoulutus on hyvä perustietopaketti doulaksi aikoville ja doulana jo vähän aikaa toimineille. Doulakoulutuksia järjestetään säännöllisesti tai tarpeen mukaan ainakin pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Koulutuksessa opitaan mm. synnytyskivusta ja hormoneista, synnytyksen etenemisen arvioinnista erilaisia menetelmiä käyttäen, doulan roolista tukisuhteessa, luonnonmukaisesta ja lääkkeellisestä kivunlievityksestä, synnytysasentojen merkityksestä, synnyttäjän tulkitsemisesta, isän huomioimisesta ja synnytyksen yleisimmistä ongelmatilanteista.

Käytännön harjoituksia kannattaa koulutukseen osallistuessa kysyä mahdollisimman paljon, koska tiedon voi omaksua lukemalla, mutta taidot usein vain tekemällä ja näkemällä. Kivun kanssa kamppailevaan synnyttäjään ja toiseen ihmiseen koskemista yleensäkin kannattaa harjoitella. Kosketus tuntuu doulana sinussa itsessä, hänessä, jota kosketat ja vielä siinä kolmannessakin, joka näkee ja katselee vieressä. Ehkä hän on synnyttäjän puoliso, joka toivoo että kosketus rauhoittaisi häntäkin. Usein näin tapahtuukin, kun olet hetkessä läsnä omalla voimallasi.

 

Synnyttäjälle iskee epätoivo. Ei hätää, doulat auttavat pahimman yli lempeästi ja äitiä kunnioittaen. Kuva Tampereen Napapiirin doulakoulutuksesta toukokuussa 2017.